Illy Koffiemaker, Koffie, Badderen, slapen??

Deze container die in 90 seconden als een bloem transformeert tot een huisje met keuken, bad-, eet- en slaapvertrek was al eerder te zien op de 52e Bianalle van Venetie en maakt vanaf 28 november z’n opwachting in New York. Voorbijgangers kunnen er genieten van een kopje koffie, niet vreemd aangezien de container eigendom is van koffiemaker Illy.

container-illy-1container-illy-2

No Comments

Piek, maakt tentoonstelling genaamd “Container”

PIEK! heeft voor de tentoonstelling Sail, het werk ‘container’ gemaakt.
Een zeecontainer is van buiten bekleed met camouflage netten.
Van binnen is de container ingericht met een brits, stoel, fonteintje, tv (waarop een aflevering van Love Boat is te zien) en een gasmasker. Op de deur zijn diverse waarschuwingsstickers geplakt
Het kan een veilige bunker zijn, maar het zou ook een gevangeniscel kunnen zijn.

Idee achter ‘container’ is dat een zogenaamde veiligere plek, ook een geïsoleerdere plek wordt.
Het idee achter ‘container’ is ondermeer geboren naar aanleiding van uitspraken van Burgemeester Cohen in 2005, die in de aanloop van Sail vertelde dat er ‘geen’ terroristische dreiging zou zijn, waardoor duizenden mensen het ‘risico’ niet hebben genomen om naar Sail 2005 te gaan.

Piek, Sail 2005

No Comments

Reisverslag van een zeecontainer

Een zeecontainer gaat ons een spectaculair inzicht geven in de rol van de wereldhandel en globalisatie. Klinkt in eerste opzicht niet erg voor de hand liggend, toch is dit het uitgangspunt voor een nieuw project van de BBC. ‘The Box’ zal een jaar lang gevolgd worden op een wereldwijd avontuur langs alle continenten. Lokale reporters vertellen het verhaal achter de plekken die de container aandoet, de ladingen die het vervoert en de lokale mensen die de goederen consumeren.

Het project zal op televisie, internet en radio te volgen zijn, en vertelt door het individuele verhaal van de container hoe de wereldeconomie in elkaar zit. Aan de Box is een GPS-systeem vastgemaakt, zodat mensen via een speciale website de precieze reis kunnen volgen.

Schoenen, whisky en auto-onderdelen
Vanaf de locaties die de container aandoet, doen lokale BBC-reporters verslag. Verwacht wordt dat het ijzeren gevaarte van ongeveer 60m3 de Verenigde Staten, Azië, het Midden-Oosten en Afrika zal bezoeken. Goederen zo divers als schoenen, whisky en auto-onderdelen zullen worden vervoerd.

“De Box vaart langs allemaal verschillende plekken in de wereld”, aldus BBC redacteur Jeremy Hillman, “daardoor kunnen wij meer diepte aanbrengen in onze verslaggeving over kwesties en trends in de wereldhandel. Het gaat ons om de verhalen àchter de Box, over de manier waarop globale thema`s lokale mensen raken”.

Realistische reis
De avontuurlijke reis die de Box te wachten staat, is niet in
scène gezet. Hoewel de BBC sommige aspecten op logistiek gebied moet controleren (zoals checken of het GPS systeem nog werkt), zal het verhaal van de container representatief zijn voor de rol die globalisatie speelt in het leven van miljoenen mensen op aarde.

BBC, The Box

BBC, The Box

No Comments

Wijk aan Zee – ‘De Zee Die Denkt’ in MINIBIOS op strand

Unit 1, is met de kleinste bioscoop van Nederland verschenen. Van buiten een spierwitte zeecontainer, binnen een knusse houtbetimmerde bioscoop compleet met filmhuisstoelen en groot projectiescherm. De zaalcapaciteit is 12 bezoekers.

De MINIBIOS, een van de 3 van het kunstcentrum UNIT1 werd op eerste paasdag  in gebruik genomen tijdens het traditionele paaseierenzoeken. De MINIBIOS staat open voor filmfeestjes, presentaties en voor filmmakers en distributeurs die het zaaltje willen inzetten voor hun publiek. De komende weken wordt met een aantal openbare filmavonden onderzocht of er ook een regulier filmaanbod gaat komen.

Exterieurminibiosinterieurminbios

No Comments

Uitvinder bedenkt inklapbare zeecontainer

De Rotterdamse ondernemer Giesbers ontwikkelde de Cargoshell, een inklapbare zeecontainer. Door het inklap-principe kan een zeeschip of vrachtauto vier Cargoshells tegelijk vervoeren.

Ontwerp

Het principe dat Giesbers uiteindelijk bedacht, heeft op het eerste gezicht wel iets weg van inklapbaar boodschappen kratje dat de uitvinder op een nacht tekende. Het opmerkelijkst is dat de container inklapbaar is. Dat moet simpel en snel, door één man kunnen gebeuren. Het enige wat nodig is, is een kraan of heftruck. Met een haak in het dak aan de ene kant laat je hem inklappen. En met een tweede haak aan de andere kant zet je ‘m weer rechtop. En dat alles in nog een dertig seconden.

inklapbare-zeecontainer

No Comments

Wijn of Water – Bijvoet architectuur & stadsontwerp

Afgelopen zomer opende het restaurant Wijn of Water in het Lloydkwartier te Rotterdam. Het restaurant, met een groot terras langs het water van de Maas, is geheel opgebouwd uit zeecontainers. Dit containergebouwtje vormt een tijdelijk onderkomen; Wijn of Water zal zich over twee jaar definitief vestigen in het 250 meter verderop gelegen Sint Jobsveemgebouw. Gezien de tijdelijkheid van de huisvesting was er maar een gering budget beschikbaar. Daarnaast was er sprake van een zeer korte bouwtijd: van schetsontwerp tot oplevering een half jaar.

Vanuit kostenoverwegingen is er gekozen voor negen tweedehands ‘40 foots’ containers van 12,2 bij 2,5 bij 2,9 meter. In verband met de geringe interne hoogte, ook bij dit grootste model, zijn alle installatievoorzieningen zoveel mogelijk buitenom gelegd in metalen ‘rupsen’ op het dak. Aan de stadskant is met twee verdiepingen een wat hogere rug gevormd, met boven een installatieruimte en kantoortje.
Het restaurant is aan de stadskant vrij gesloten, zodat de omslag naar het uitzicht aan de Maas bij het betreden van het restaurant des te verrassender is. Het zitgedeelte is in twee delen opgesplitst die samen met de ontvangstruimte het terras omarmen, om zo beschutting te bieden aan de wind in de ruige omgeving van dit voormalige havengebied.
Een staande container met opslagruimte markeert de vierde hoek van het terras en dient als herkenningsteken van veraf. De containers zijn op eenduidige wijze van gaten voorzien, om niet alleen beschutting te bieden maar ook zoveel mogelijk licht en (door)zicht mogelijk te maken. De koppen van de containers zijn waar mogelijk voorzien van grote glazen puien, de zijwanden van de containers zijn voorzien van één groot gat, met grote te openen puien in de gevels. De personeelsruimtes van keuken (begane grond) en kantoor (1e verdieping) zijn te herkennen aan kleine ramen. Het restaurant bevat tot slot nog twee dichte ‘doosjes’ met de toiletten en de keukenopslag/koeling. De opdrachtgever heeft het ontwerp in eigen beheer uitgevoerd.

rotterdam-container-restaurant1

No Comments

Google krijgt patent op datacenter in zeecontainer

Patenten zijn in de ict-sector al jaren omstreden; ze zouden te algemeen zijn en concurrentie smoren. Google heeft een ‘primeur’ met zijn patent op het aloude idee van een datacenter in een zeecontainer.

Google heeft van het Amerikaanse patentenbureau een patent gekregen op het concept van een modulair datacenter in een zeecontainer. Dit ondanks het feit dat dit geen nieuw idee is en ook niet door Google is ‘uitgevonden’. Niet alleen heeft serverproducent Sun Microsystems zijn ‘Project Blackbox’, maar gespecialiseerde leveranciers hebben dergelijke flexibele en relatief mobiele oplossingen al eerder op de markt gebracht.

De Amerikaanse columnist Robert X. Cringeley schreef eerder al over Google’s plannen voor datacenter-containers. Hij deed toen ook al melding van eerdere projecten die hetzelfde behelzen, zoals het plan uit 2008. van het Internet Archive. De patentaanvraag van Google stamt uit december 2008.

Inmiddels hebben ook andere grote partijen hun interesse in dit concept geuit, waaronder ook Microsoft. Bij eindgebruikers, ook in Nederland, is er eveneens interesse, al wat het maar voor slechts tijdelijke capaciteit. Bijvoorbeeld voor bij een verbouwing van de eigenlijke serverruimte. Verder biedt Sun zijn datacenter-container nu ook aan op de snelgroeiende Aziatische markt. Onderzoeksbureau Gartner schat dat de helft van de huidige datacenters volgend jaar al te weinig energie- en koelingscapaciteit hebben voor de krachtige en high-density ict-apparatuur van nu.

Datacenter-in-container

No Comments

Trend: Wonen in een zeecontainer

Wonen in een container…. Is het een trend in de architectuur? Ik weet het niet! Maar feit is dat je er op het internet mee wordt doodgegooid.

Zo is er een bedrijf, begonnen om zeecontainers om te bouwen tot kwaliteitswoningen, die bovendien ook nog gestapeld kunnen worden: het zogenaamde Keetwonen. Er staan inmiddels in Amsterdam, Utrecht en Delft zeecontainers die zijn omgebouwd tot studentenhuizen.

Ook in Engeland is men druk in de weer met containers. Op de site Containercity.com kun je allerlei voorbeelden zien. Containers worden omgetoverd tot werkplek, woonruimte, jeughonken, ateliers en nog veel meer. En het ziet er allemaal bijzonder goed uit!

Wonen in Zeecontainers

Wonen in Zeecontainers

No Comments